İkizler Lydia ve Timothy Ridgeway, embriyo olarak dondurulduktan 30 yıl sonra, 31 Ekim 2022’de dünyaya geldiler. Resmi kayıtlara göre bu ikizler canlı doğumla sonuçlanan en uzun donmuş embriyolar. Embriyolar ilk kez dondurulduğunda ebeveynleri olacak olan baba Philip Ridgeway, beş yaşındaydı.
Embriyolar, anonim bir evli çift için 22 Nisan 1992’de -196 °C’de (-323 °F) sıvı nitrojende saklandı. İkizlere dönüşen embriyolar, onlarca yıl sonra Portland, Oregon’da ebeveyn olmak isteyen Rachel ve Philip Ridgeway’e aktarılmadan önce Tennessee, Knoxville’deki Ulusal Embriyo Bağış Merkezine (NEDC) bağışlandı.
Philip “Bunda akıllara durgunluk veren bir şey var” dedi.
Bir önceki “en yaşlı” bebek rekorunun sahibi, 26 Ekim 2020’de 28 yıldır donmuş bir embriyodan dünyaya gelen Molly Everette Gibson’dı. Molly rekoru aslında kendi kız kardeşinden aldı.
Daha önce yaşı kaydedilmemiş olan daha eski bir donmuş embriyo kullanılmış olabilir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, üreme hizmetleri için başarı oranlarını ve diğer verileri izliyor, ancak özellikle donmuş embriyoların yaşları izlenmiyor. Embriyolar neredeyse süresiz olarak dondurulabilir, ancak çözüldükten sonra hayatta kalma oranı yaklaşık yüzde 80’dir ve transfer edilen embriyoların yalnızca bir kısmı canlı doğumla sonuçlanıyor. Dondurucuda bu kadar çok zaman geçirmelerine rağmen, bebeklerin hayata depolanmış bir embriyo olarak başlayan herhangi bir kişi kadar sağlıklı olmaları bekleniyor. Bu gibi prosedürlerde başarıda fark yaratan daha çok embriyo donörünün ve alıcısının yaşı.
Verdiği röportajda Philip, “Dünyanın en uzun süre dondurulmuş embriyolarını almayı düşünmüyorduk” dedi . “Sadece en uzun süre bekleyenleri istedik.” diye ekledi. Uzun bir bekleyişin ardından, Lydia yaklaşık 2,6 kilogram ve Timothy yaklaşık 2,9 kilogram ağırlığında doğdu.