Long March 11 kalkışı Sarıdeniz’deki bir gemiden gerçekleşmiş. Lokal haber ajansı Xinhua’nın haberine nazaran bugünkü misyon Long March serisi roketlerin 306. misyonu, Long March 11 roketinin ise 7. misyonuydu. Katı yakıtlı bir roket olan Long March 11, hafif yüklerin (700kg’a kadar) alçak Dünya yörüngesine taşınması için kullanılıyor.
Denizden roket fırlatmanın olağan metotlara nazaran kimi avantajları var. Örneğin platformun taşınabilir olması sayesinde fırlatma rampası ekvatora yakın bölgelere konumlandırılabilecek. Böylelikle roketlerin daha az yakıt kullanarak daha kolay bir formda uzaya ulaşabilmesi mümkün olacak. Bildiğiniz üzere ekvator bölgesinde Dünya’nın dönüş suratı daha yüksek. Bu nedenle roketlerin kurtulma suratına ulaşması buralarda doğal olarak daha kolay oluyor.
Çin, uzayda da ABD’nin en büyük rakibi oldu
Çin, bilimin her kısmında olduğu üzere uzayda da yavaş yavaş ABD’yi yakalamaya başladı. Artık neredeyse her hafta Çin’in uzaydaki yeni muvaffakiyetlerini, gelecek planlarını ve milyarlarca dolarlık dev misyonlarını duyuyoruz.
Çin’in uzay araştırmalarındaki maksatlarında baktığımızda saymakla bitmeyen birçok plan görüyoruz. Uzak Doğu ülkesinin şu an için öncelikli maksadı 2020 yılında Mars’a bir müşahede aracı indirmek. Bundan çabucak sonra da 2022’de Gök Sarayı 3 (Tiangong 3) isimli dev uzay istasyonunu yörüngeye yerleştirme planı var. Jüpiter ve Uranüs’e de uzay araçları göndermeyi hedefleyen Çin, son olarak sonuncu maksadını ise 2030’lu yıllarda Ay’a bir insan indirmek olarak belirlemiş durumda.