Cambridge Analytica skandalı yaklaşık 87 milyon Facebook kullanıcısını etkiledi. Bu kullanıcıların şahsî bilgileri yanlış ellere geçti, bu da toplumsal medya devine karşı açılan çok sayıda davaya neden oldu. Fakat şirket özür dileyerek yanlışını kabul etmek yerine, garip savunma stratejileri yürütüyor.
Avukatın savunması çelişkili bulundu
Şirkete açılan davaları savunan Facebook avukatı Orin Snyder, geçtiğimiz günkü mahkemede Facebook üzere toplumsal medya sitelerini kullanan şahısların “gizlilik beklentisi olmadığını” belirtti. Facebook’u “dijital kent meydanı” olarak nitelendiren şirket avukatı, Facebook’taki kullanıcıların istekli olarak kendi özel bilgilerini verdiklerini söyledi.
Kullanıcıların makul bir zımnilik beklentisine sahip olmaları için, zımnilik gerektiren şeyi muhafazaları gerektiğini anlatan Snyder, mevzuyu farklı bir boyutuyla ele alarak tabiri caizse maksat saptırdı. Fakat ABD bölge mahkemesi, avukatın bu telaffuzlarını, Facebook’un daha evvel yaptığı mahremiyet konusundaki savunmaları ile çelişkili buldu ve hakim Vince Chhabria, “Şu anda söylediğiniz şey, Facebook’un zımnilik hakkında yaydığı iletisine muhalif üzere geliyor.” tabirlerini kullandı. Zuckerberg, daha evvelki açıklamalarında yanılgılarını kabul etmiş ve şirketin “gizlilik odaklı bir toplumsal platform” olması için gereken her şeyi yapacaklarını açıklamıştı.