ABD, Ay’a geri dönüyor: Yeni projenin ismi ‘Artemis’ oldu

Amerikan astronotlarını tekrar Ay yüzeyine indirmek isteyen NASA, 2024 gayesine ulaşmak için çalışmalara süratle devam ediyor. Bugün hususla ilgili resmi bir açıklama yapan NASA lideri Jim Bridenstine, yeni Ay misyonlarının resmi ismini açıkladı. Bridenstine ayrıyeten 2024 yılında birinci sefer bir bayan astronotun Ay yüzeyine indirileceğini duyurdu.

Bridenstine’ın açıklamalarına nazaran yeni Ay misyonlarının ismi “Artemis” olacak. Artemis, Yunan mitolojisinde Apollo’nun ikiz kız kardeşi olarak biliniyor. Apollo da bildiğiniz üzere NASA’nın 1961-1972 yılları ortasında gerçekleştirdiği beşerli Ay projesinin ismiydi.

Jim Bridenstine,”Apollo’dan 50 yıl sonra, Artemis misyonlarıyla birlikte Ay’a yeni insanları ve birinci bayan astronotu göndereceğiz. Ay yüzeyindeki birinci bayan bir Amerikan olacak.” tabirlerini kullandı. 2024’teki birinci Artemis vazifesinin bir bayan ve bir de erkek astronottan oluşması bekleniyor.

Trump, NASA’nın bütçesini artırdı

Artemis misyonlarına büyük kıymet veren Donald Trump, 2024 amacının gerçekleştirilebilmesi için NASA’nın bütçesini artırma kararı aldı. NASA, önümüzdeki mali yıl için 21 milyar dolarlık bütçeye sahipti. Trump artık bu bütçede tam 1,6 milyar dolarlık artış yapıldığını açıkladı. Trump,” NASA’yı tekrar eski süper günlerine döndürüyoruz. Ay’a geri döneceğiz ve sonrasında da Mars’a gideceğiz. Bütçemi 1,6 milyar dolar artış olacak halde güncelliyorum.” dedi.

NASA’nın yeni Ay misyonları aslında 2028 yılı için planlanıyordu. Lakin Donald Trump idaresi Ay misyonlarını biraz daha erkene almak istedi ve yeni amacı 2024 olarak gösterdi. NASA artık 2024 amacını tutturabilmek için sıkı bir çalışma süreci içerisine girmiş durumda. 1,6 milyar dolarlık bütçe artışının bu mevzuda uzay ajansını hayli rahatlatacağı belirtiliyor.

 

Başa dön tuşu