Halley kuyruklu yıldızı meteor yağmuru gösterisi bu gece başlıyor. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamaya nazaran her saat ortalama 30 adet meteor, tüm Dünya genelinde ve çıplak gözle görülebilecek.
Meteor yağmuru bu gece gerçekleşiyor!
Halley kuyruklu yıldızı son olarak 1986’da dünyamızın yakınlarından geçmiş ve Türkiye dahil pek çok ülkede ilgi kaynağı olmuştu. Halley’in sistemimize yaklaşarak dünyamızı ziyaret edeceği en yakın tarih olarak 2062 yılı gösteriliyor. 5 Mayıs Pazar’ı 6 Mayıs Pazartesi’ye bağlayan gece (bu gece), kuyruklu yıldızdan kopan kesimleri kayan yıldızlar geçidi formunda seyredebileceğiz. Özellikle de ışığın az bulunduğu bölgelerde yaşayanların, kendilerini gerçek bir şölen içerisinde bulacağı tabir ediliyor. Gecenin ilerleyen saatlerine yanlışsız daha da ağırlaşacak olan meteor yağmurunun görüldüğü sayı, izleyicilerin pozisyonlarına bağlı olarak değişiklik gösterecek. Fakat yurdumuzun kimi bölgelerinde havanın bulutlu olması nedeni ile kimileri için bu harika gökyüzü şölenine şahit olmak mümkün olmayabilir.
Dünya’yı her 75-76 yılda bir kere ziyaret edenHalley, Dünya’ya en uzak olduğu noktada bizden 35 astronomik uzaklık (AU) uzakta bulunuyor. Yani Dünyamız ile Güneş ortasındaki 150 milyon kilometrelik aralığın 35 katı. Halley’in Güneş’e en yakın olduğu ara ise 0.57 AU olarak hesaplanıyor. Halley’in 1986’da geçişi sırasında peşinde sürüklediği meteorlardan birine sonda yerleştirilerek kozmosla ilgili yeni bilgiler elde edilmiş olduğunun bilgisini de siz kıymetli okuyucularımız ile ayrıyeten paylaşalım.
Güney Yarımkürede saat başına 40’dan fazla gözlemlenmesi beklenen meteorların Kuzey Yarımkürede ise saat başına 10 ila 30 arasında gözlemlenebileceği söz ediliyor. Bu görsel şölene tanıklık etmek isteyenler, 5 Mayıs Pazar’ı 6 Mayıs Pazartesi’ye bağlayan gece (bu gece) yarısından şafak sökene kadar bilhassa kent ışıklarından uzak yerlerde gökyüzünü seyredebilir.