52 yıllık bilgisayarla Bitcoin madenciliği yaptı

Bugün başta Bitcoin olmak üzere kripto paraların kazımını yani madenciliğini yapmak artık bir meslek haline geldi. Madencilikten belli bir gelir elde edebilmek için donanım gücünün kazım oranına katkı yapması gerekiyor. Bu yüzden de güçlü donanımlara muhtaçlık duyuluyor.

İlginç çalışma

Eski bilgisayarları yine hayata döndürmekle ün yapan yazılımcı Ken Shirriff, 1960’lı yıllardan kalma Apollo 11 uzay programında kullanılan Apollo Guidance Computer bilgisayarında Bitcoin madenciliği yapmayı başardı.

Apollo Guidance Computer modeli o periyot mühendislik mucizesi olarak gösteriliyordu. Birinci entegre devre barındıran bilgisayar olma özelliğindeki AGC modeli 16-bit söz uzunluğu ve yazılımı barındıran özel bir ROM’a sahipti.

Silinebilir manyetik çekirdek bellek ile 11.72 mikro saniye döngü vaktine sahip olan bilgisayar o devir hayli yüksek bir güç verimliliği sunuyordu. Temel gayesi yüksek verimlilik ve süratli süreçti. Klavye ise ekrana entegreydi.

Ken Shirriff yalnızca 256 söz erişim kapasitesine sahip olan bu sistemde 240 kelimeyi SHA-256 algoritması için ayırırken kalan 16 kelimeyi de farklı gereksinimler için tekrar tekrar kullanmak zorunda kalmış. Uzun oturumlar ve kusur ayıklama süreçleri sonrasında bilgisayar 10.3 saniyede bir 1 kazım oranı elde etmeyi başarmış.

 

Shirriff bilakis mühendislik ile teknik açıdan imkânsız şeyleri başarmayı sevdiğini belirtiyor. Daha evvel IBM delikli kartlı bilgisayar ile kazım oranı başına 80 saniye ve Xerox Alto ile saniyede 1.5 kazım oranı üzere muvaffakiyetler elde etmiş.

Yine de bu sayılar ile bir blok çıkarabilmek için milyarlarca yıla muhtaçlık olduğu tabir ediliyor. Hali hazırda Bitmain’in Antminer S9 sistemi 13 trilyon kazım oranına sahip.

 

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu