3D yazıcılar ile yeni nesil implantlar geliştiren TrabTech’e 6 milyon dolar yatırım

2013 yılında ODTÜ Teknokent’te kurulan Btech’in iştiraki TrabTech, 3D yazıcılar ile yeni kuşak implantlar geliştiriyor. TrabTech,  son yatırım tipinde 6 milyon dolar değerleme üzerinden yatırım aldı. Buna ek olarak Avrupa Birliği fonlarından 1,3 milyon Euro Ar-Ge çalışma takviyesi aldı. Bu takviye, ileri materyal araştırmaları ve pediyatrik uygulamalarından da dahil olduğu, ortopedi ve pediatrik alanında geliştireceği yeni materyal projeleri için pahalandırılacak.

TrabTech, aldığı takviyelerle, birinci seri imalat eseri olan kalça protezi TrabCup’ın ticarileşmesini sağlamayı, yeni geliştirilen eserlerin regülasyon süreçlerinin tamamlanmasını, şirket merkezinin Almanya’ya taşınarak Avrupa Pazarına açılmayı ve FDA müracaat hazırlıklarını devam ettirmeyi hedeflemektedir. TrabTech’in kurucuları ortasında Kuntay Aktaş, Katalist Yatırım şirketi kurucusu Dr. Erol Teberoğlu ve BTech’in ortakları yer almaktadır.

3D yazıcı kullanılarak eklemeli imalat tekniğiyle yeni jenerasyon implantlar geliştiriliyor. Bu sayede kemik ile çok daha süratli entegre olabilen, süratli düzgünleşme sağlayan, genç ve yaşlı hastalarda kullanılabilen kullanılabilen “Trabeküler İmplant” serisini geliştirmektedir. İmplant yüzeyinde kemiğin trabeküler yapısına benzeyen yüzey teknolojisi, kemik ve dokuların büyümesini sağlarken, boşluklu yapısı sayesinde doku ve kanlanmayı azamî düzeyde tutmakta, nano düzeydeki pürüzlülük hücrelerin de tutunması için özel bir ortam oluşturuyor. Üstelik titanyum gereç ve eklemeli imalat ile üretilen implantlar, yüksek biyouyumluluk, direnç ve sürtünme katsayısının yanında esneklik ve kolay stabilizasyon sağlamaktadır. Bu sayede implantların insan bedenindeki ömrünün artırılması ve ileri yaşlardaki yahut daha evvel implant ameliyatı geçirmiş hastaların hayat kalitesinin kıymetli düzeyde arttırılması hedeflenmektedir.

İmplant sanayisindeki yeni jenerasyon teknolojiler kullanan TrabTech, Türkiye’nin Class III medikal aygıt alanındaki birinci eseri olan kalça implantı projesini sertifikalandırdı. Bu eser dünyada da sayılı örnekleri ortasına girmeyi başardı. Kalça implantı eserinin 2023 yılında pazarda olması hedefleniyor.

Türkiye’deki ofise ek olarak Avrupa ofisinin suram süreçleri devam eden TrabTech’in başka bir değerli gelişmesi ise 2023 yılında başlayacak yeni araştırma projeleri. Medikal alanda 3 Boyutlu yazıcılar olarak bilinen “Eklemeli İmalat” teknolojisi konusunda uzmanlığı ile Avrupa’nın en saygın ve değerli üniversitelerinin ve kurumlarının bulunduğu bir çok araştırma kümesinde yer alan TrabTech’in,  yürütücüsü olduğu yeni bir projesi geçtiğimiz aylarda Avrupa Komisyonu’ndan onay aldı.  

Yapay zeka takviyeli çeşitli tasarım yollarının, özel boşluklu yapıların kullanılacağı implant eserlerinin yeni bir prosesle geliştirilmesi de hedefleniyor. Macaristan’dan bilim insanlarının dayanak vereceği proje 1,3 Milyon Euro bütçesi ile kıymetli bir araştırma kaynağı yaratıyor.

Başa dön tuşu