Yara enfeksiyonu tedavisinde elektrik kullanılabilecek

 

Indiana Üniversitesi Tıp Fakültesinde vazife yapan araştırmacılar, bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlarla savaşabilecek yeni bir metot geliştirdiler. Kelam konusu tedavide elektrikten faydalanılıyor ve elde edilen sonuçların umut verici olduğu söz ediliyor.

Kendi elektriğini üretebilen bir bakteri çeşidi olan “bakteriyel biyofilm”,  yaraların üzerinde ya da ameliyat sonrası enfeksiyonlarda ortaya çıkıyor. Ürettiği elektrik sayesinde irtibat kuran bakterinin tedavisi ise hayli sıkıntı. Ulusal Sıhhat Kurumları datalarına nazaran bakteri marifetiyle meydana gelen enfeksiyonların %80’i bu fenotip ( genetik ve çevresel etkenlerin yarattığı özelliklerin canlının dış görünüşündeki yansıması) sebebiyle oluşuyor.   

 

Yeni bulunan tedavi yolunda ise antibiyotiklerden fazla elektrokimyasal olarak 1 voltluk elektrik üretebilen sargı bezlerinin kullanılması hedefleniyor. Beden salgılarıyla yansımaya girildiğinde üretilen elektriğin hastalar tarafından hissedilmeyeceği, lakin biyofilmle savaşta kâfi olacağı söyleniyor. Farklı ilaç tedavileri ile birleştiğinde ise kelam konusu metodun daha da tesirli olacağı belirtilmiş.

İlk olarak yanık tedavisinde kullanılacak 

Indiana Üniversitesi Onarıcı Tıp ve Mühendislik kısmında yöneticilik misyonunu yürüten Chandan Sen’e nazaran önleyici önlem niyetli da kullanılabilecek sargı bezleri, böylelikle biyofilmlerin oluşmasını engelleyebilecek. Sen yaptığı açıklamada, “Bulunan prosedür, bakteriyel biyofilm tedavisinde birinci sefer kullanılıyor. Cerrahi alanda da yararlı olacağını düşünüyorum. Çünkü başarılı ameliyatlar sonrasında bile biyofilm hadiselerine rastlanıyor. Birçok enfeksiyonun kaynağı olan hastane örtülerinin kumaşında kelam konusu sargı bezlerinin kullanılması, aksiliklerin önüne geçebilir.” tabirlerini kullanmış.

Yanık sonrası bakımı kapsamında sargı bezinin satışına Amerikan Besin ve İlaç Kurumunca onay verildiği belirtiliyor. Grubun çalışma sonucunda elde ettiği bulgular ise Annals of Surgery mecmuasında yayınlanmış durumda.

Başa dön tuşu