Kotil, TUSAŞ’ın tüm hızıyla ANKA-3, Ulusal Muharip Uçak, Hürjet, Hürkuş ve Atak-2 projelerine ağırlaştığının altını çiziyor. Kotil’e nazaran TUSAŞ’ın son yıllardaki ve bilhassa son devirdeki hızlanması projelerin paralelleştirilmesinde yatıyor. Fakat tüm projelerde olduğu üzere kısaltılamayacak birtakım adımlar var. Bunların ortasında CFT ve sistem, termal ve yapısal tahliller bulunuyor. Kotil’e nazaran mühendis sayısının süratle 6 bin düzeyine çıkartılması bu süreçlerin birebir anda yapılmasını kolaylaştırıyor.
TUSAŞ’ın elinde 50 bin çekirdekli Türkiye’nin en büyük harika bilgisayarının bulunduğunu belirten Kotil, neredeyse her yıl bin tanesi mühendis olmak üzere 3 bin kişiyi işe aldıklarını aktarıyor. Buna nazaran 2023 yılında TUSAŞ bünyesinde çalışan sayısının 16 bine yükselmesi hedefleniyor.
Milli Muharip Uçak gün bekliyor
Türkiye’nin 5. jenerasyon savaş uçağı olarak belirtilen Ulusal Muharip Uçak (MMU) yıl içerisinde birinci uçuşunu yapacak. Kotil, “Milli Muharip Uçak’ımızı motor çalıştırarak ‘roll-out’a (hangardan çıkış) hazırladık. Bundan sonra merasim için Sayın Cumhurbaşkanı’mızdan gün bekliyoruz.” ifadelerini kullandı. Elbette motor çalıştırma ve birinci uçuş çok kıymetli kilometre taşları lakin uçağın TSK envanterine girmesi için hala daha vakte muhtaçlık var.
Atak-2 helikopterinde süreç ilerliyor
Öte yandan Hürjet’in de prototiplerinden birinin mekanik testlere girdiği söz ediliyor. Hasebiyle Hürjet’in de iniş ekipleri üzerinde olduğu belirtilmekte. Hürkuş tarafında ise Kotil, Brezilya ve İsveç’in bu alanda rakipleri olduğunu ve tasarım yelemesiyle onların önlerine geçmeleri gerektiğini söz etmekte. Türkiye’nin insansız savaş uçağı ANKA-3’ün ise önümüzdeki aylarda ortaya çıkacağı belirtiliyor. Tarihler ise Mart yahut Nisan’ı gösteriyor.
10 milyar dolar ihracat hedefi
Tüm bunlara ek olarak satır ortalarında Kotil’in söylediği çok değerli şeyler de var. TUSAŞ’a nazaran üretim ve öteki faaliyetler için tezgah kullanımında bazen Türkiye’nin kâfi gelemediği ve yurt dışındaki tezgahları kullanmak zorunda kaldıkları tabir ediliyor. Kotil, bu konuda “6 metre 5 eksenli tezgahı 40-50 gün meşgul eden modüller var. Hasebiyle Türkiye’deki bütün tezgahlar bize çalışsa yetmiyor. Onun için dünyaya yayılmak üzereyiz.” açıklamalarını gerçekleştirdi.