Türkiye, ötegezegenine isim verecek

Uluslararası Astronomi Birliği (International Astronomical Union), kuruluşunun yüzüncü yıldönümünü kutluyor. Yüzüncü yıl kutlamaları kapsamında 70 ülkeye bir yıldız ve bu yıldızın yörüngesinde dolanan ötegezegene isim verme imkanı tanınıyor. Türkiye, 70 şanslı ülke ortasında yer alıyor. Katalog ismi WASP-52 olan yıldıza ve onun ötegezegenine isim vereceğiz.

WASP-52 isimli yıldız Türkiye’den küçük teleskoplarla görüntülenebiliyor. Gezegenin isimlendirme çalışmalarını Türk Astronomi Derneği (TAD) yürütecek. Dernek tarafından bir isimlendirme komitesi oluşturuldu. Komite, yıldız ve ötegezegenin ismi için Kasım ayına kadar 3 aday isim belirleyecek.

Kimler isim önerisi verebilir?

  • Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilköğretim ve lise dengi okullar
  • Üniversitelerin Astronomi ve Uzay Bilimleri, Uzay Bilimleri ve Teknolojileri, Astronomi ve Astrofizik bölümleri
  • Gözlemevleri
  • Planetaryumlar, Bilim Merkezleri, Bilim Müzeleri
  • Türk Astronomi Derneği kurumsal üyeleri

Gezegene koyulacak isim için ilkokul ve liselerde isimlendirme oylamaları yapılacak. Okullar, en çok oy alan isimleri komiteye iletecek. Her ne kadar isim teklifinizi online müracaat formundan iletebiliyor olsanız da üstteki ünitelere bağlı bulunmayanların önerisi dikkate alınmayacak.

 

IAU, yıldız ve ötegezegene verilecek ismin Türkiye ile özdeşleşmiş bir kişi, yer yahut ‘şey’ ismi olmasını istiyor. Bu doğrultuda Türkiye 3 aday isim gönderecek. IAU araştırma yapacak ve Türkiye’nin yıldız ve ötegezegeninin ismini Aralık 2019’da duyuracak.

WASP-52 Yıldızı hakkında bilgiler

WASP-52 Yıldızı, Pegasus (Kanatlı At) Takımyıldızında bulunan, Güneş’ten biraz daha soğuk ve yüzde 20 daha küçük turuncu renkli bir yıldızdır. WASP-52’nin bir gezegeni olduğu 2011 yılında geçiş (transit) müşahedeleri ile keşfedilmiştir. Gezegenin kütlesi Jüpiter’in yaklaşık yarısı ya da Yer’in 146 katı kadardır.

WASP-52 yıldızı ve ötegezegeni Yer’e 457 ışık yılı uzaklıkta bulunmaktadır. WASP-52’nin gezegeni yıldıza çok yakın, sıcak bir gaz devidir. Bu nedenle, yaşam barındırma mümkünlüğü bulunmamaktadır.

WASP-52 yıldızı Pegasus (Kanatlı At) Takımyıldızında bulunmaktadır ve ilkbahardan sonbahara kadar Türkiye’den gözlenebilmektedir.

Pegasus Takımyıldızı ve WASP-52’nin pozisyonu (siyah daire). Görsel: Stellarium

Başa dön tuşu