Türk akademisyen 40’a yakın hastalığı hızlı teşhis eden biyosensörler geliştirdi

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Sıhhat Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Lütfi Yola, hastalıkları erken teşhis eden biyosensörler geliştirdi. Geliştirilen biyosensörler 40’a yakın hastalığı teşhis edebiliyor.

Kan, idrar ve beden sıvısını nano düzeyde ölçerek hastalıkları tespit ediyor. Kalp krizi ve akciğer kanseri üzere çeşitli hastalıklar erkenden teşhis ediliyor. Mevcut biyosensörler bir haftaya varan müddette sonuç verirken bu biyosensörler ile 15 dakikada sonuç alınıyor.

Biyosensörler ile hastalıklar nasıl teşhis ediliyor?

Biyosensörlerin kalp krizi riskini erken teşhis ettiğini açıklayan Prof. Dr. Mehmet Lütfi Yola, şunları söyledi:

“Bunları yaparken de belirli başlı analitik formülleri kullanarak evvel biyosensörü tasarlıyoruz. Daha sonra bu sistemleri olabildiğince kıymetli hastalıkların teşhisi için hazırlıyoruz. Bunlardan biri ise kalp krizi. Kalp krizi öncesi yükselen troponin düzeyini anlık ve seçici biçimde tespit edebilirsek kalp krizi riskini dolaylı bir formda ortaya koymuş oluyoruz. Bunun için troponin sensörleri yaptık. Bunun ardından akciğer kanserinde kullanılabilecek elektronik kimyasal biyonsensörü tasarladık. Son yıllarda göğüs kanseri, değişik kanser çeşitleri üzerine pankreas kanseri üzere kıymetli hastalıklara yönelik biyosensör geliştirerek tasarladık.”

Geliştirilen biyosensörlerin mevcut biyosensörlere nazaran erken teşhise imkan tanıması ve süratli sinyal üretmesiyle öne çıktığına vurgu yapan Prof. Dr. Mehmet Lütfi Yola, ”Bizim yaptığı biyosensörlerin en değerli avantajı aslında erken teşhise imkan sağlıyor, süratli sinyal üretme ve yanıt alabilme süreci gerçekleştirebiliyoruz. Halihazırdaki biyosensörler en erken 1 günde sonuç veriyor, bu mühlet bir haftaya kadar ulaşabiliyor. Biz, sensörlerin kan yahut idrara temas etmesiyle en fazla 15 dakika üzere çok kısa müddette tespit yapabiliyoruz.” dedi.

Geliştirilen biyosensörler insan sağlına zararsız ve etraf dostu yapıya sahip. Hastanelerde yapılan uygulamalarda başarılı sonuçlar alan ve ekolojik materyaller kullanarak hazırlanan biyosensörlerin patenti için Türk Patent ve Marka Kurumuna müracaat yapıldı.

Başa dön tuşu