NASA’nın L98-59b ismini verdiği yeni gezegen, Dünya’nın %80’i oranında bir büyüklüğe sahip. Yani Dünya’dan küçük, lakin Mars’tan biraz daha büyük bir gezegen. NASA, L98-59b’nin Yeryüzü’nden yaklaşık 35 ışık yılı uzaklıkta yer aldığını söylüyor.
L-98-59 sisteminde şu anda bilinen üç farklı gezegen yer alıyor. Sistemin başka gezegenleri olan L98-59c ve L98-59d, Dünya’dan sırasıyla 1,4 ve 1,6 kat daha büyük. NASA’nın açıklamalarına nazaran bu gezegenlerin hiçbirisi yaşama elverişli değil. Sistemin üç gezegeni de yıldızın yaşanılabilir bölge sonlarının dışında kalıyor.
TESS Uzay Teleskobu, Nisan 2018’de yörüngeye gönderilmiş ve temmuz ayı prestijiyle da resmen gezegen avlamaya başlamıştı. Teleskop şu ana kadar toplam 10’dan fazla onaylanmış gezegen keşfine imza atmış durumda. Bunun haricinde onaylanmayı bekleyen yüzlerce gezegen daha var.
TESS, nasıl gezegen avlıyor?
Güneş Sistemi dışındaki ötegezegenler araştırılırken çoklukla bu gezegenlerin yıldızları incelenir. Yıldızların yörüngelerindeki gezegenler dönerken yıldızın önüne geçer ve Dünya’ya ulaşan ışığı da mahzurlar. Astronomlar da bu küçük karartıları tahlil ederek gezegenlerin büyüklüğü ve yıldızına olan uzaklığı üzere birçok bilgiye ulaşabiliyor. NASA’nın 25 Temmuz’da gezegen avına başlayan TESS uydusu da işte tam olarak bu teknikten yararlanarak çalışıyor.
Gökyüzünü 26 farklı kısma ayırarak müşahede gerçekleştiren TESS her bir kısmı en az 27 gün boyunca inceliyor. NASA araştırmacılarının sözlerine nazaran dev teleskop yalnızca iki yıl içerisinde tam 200.000 farklı yıldızı inceleyecek ve binlerce yeni gezegeni de birinci sefer keşfedecek.
Uzay ajansının bir evvelki gezegen avcısı olan Kepler toplamda 2662 ötegezegen keşfetmişti. Bu sayı şu anda bilinen ötegezegen sayısının yaklaşık %70’ine karşılık geliyor. Yani Kepler’in tek başına ötegezegen keşif tarihini değiştirdiği söylenebilir. Lakin NASA, TESS’in bu bahiste bir adım ileriye gideceğini ve toplam ötegezegen keşfi konusunda Kepler’i dahi geride bırakacağını varsayım ediyor.