BBC’nin Tabiat Ekolojisi ve Evrim isimli bilimsel yayına dayandırdığı haberine nazaran, araştırmacılar İngiltere’de Neolitik devir insan kalıntılarından elde edilen DNA’yı, o periyot Avrupa’da yaşayanların DNA’larıyla karşılaştırdı.
Stonehenge’i kimlerin inşa ettiği ortaya çıktı!
DNA araştırması, İngiltere’deki Neolitik periyot topluluklarının Anadolu’dan göç ettiğini ortaya koydu.
M.Ö. 6000’de Anadolu’da başlayan büyük göç dalgası sırasında bir küme, Tuna Irmağı’nı izleyip Orta Avrupa’ya yönelirken, bir küme da Akdeniz boyunca ilerleyip bugün İspanya ve Portekiz’in bulunduğu İberya’ya ulaştı.
O devir avcılık ve toplayıcılık yapan göçebe kümelerin yaşadığı Avrupa’ya tarımı getiren Anadolulular, yaklaşık M.Ö. 4000’de İberya’dan İngiltere’ye geçti. Her ne kadar o periyot İngiltere’de avcı ve toplayıcı topluluklar yaşasa da iki küme birbirine karışmadı ve vakitle Anadolu kökenli çiftçiler bu insanların yerini aldı.
Ayrıca İngiltere’deki avcı ve toplayıcı toplulukların esmer ve mavi gözlü, çiftçilerin daha açık ciltli, kahverengi gözlü, siyah yahut koyu kahverengi saçlı olduğu tespit edildi.
Neolitik periyot göçmenleri, tarımın yanı sıra megalit olarak bilinen büyük taşlarla anıt yapma geleneğini de İngiltere’ye getirdi. M.Ö. 3000’de yapılan ve Londra’nın 130 kilometre batısında yer alan Stonehenge’in de bu geleneğin modülü olduğu kaydedildi.
Stonehenge’in tam olarak ne için yapıldığı bilinmese de anıt, astronomi, astroloji, geometri, meteoroloji ve paganizmle ilişkilendiriliyor. Turistlerin büyük ilgi gösterdiği anıtı, geçen yıl bir milyon 555 bin kişi ziyaret etti.