Uzmanlar, COVID-19 aşılarının, boğazı etkileyen bir kanser türü olan nazofarengeal kanseri tedavi etmek için kullanılan ilaçların etkinliğini azaltacağından endişe duyuyorlardı, ancak yeni bir çalışma bunun tersini gösteriyor: COVID-19 aşısı aslında tedaviye yardımcı oluyor.
Şu an araştırmacıların elindeki veriler yalnızca bir aşı türü ve bir kanser türü için. Nazofaringeal kanser ABD ve İngiltere gibi ülkelerde nadir görülürken, güneydoğu Asya ülkeleri ve güney Çin’de yaygın görülen bir hastalık. Bilim adamları, sık sık klima kullanımının ve beslenme faktörlerinin bu hastalıkta rol oynayabileceğini düşünüyor. Tayvan’da, hastalık şu anda genç erkekler arasında önde gelen ölüm nedenlerinden biri. COVID-19 aşılaması arasındaki ile bu bağlantının kanserle mücadelede daha iyi yöntemler geliştirmeye yardımcı olabileceği umut edilmekte.
Nazofaringeal kanser genellikle, tümör hücrelerini avlamak için görevli bağışıklık hücrelerinin yüzeyindeki PD-1 reseptörlerini bloke eden immünoterapi ile tedavi edilir. Bu reseptörleri bloke etmek, bağışıklık hücrelerini emirlerini yerine getirmeleri için serbest bırakır, ancak kanser hücreleri, vücudun tümörlere karşı doğal savunma sistemlerini etkili bir şekilde kapatmak için bu reseptörleri kullanır. COVID-19’a karşı aşılama, aynı hücre sinyal yolları aracılığıyla vücudun bağışıklık yanıtını uyardığından, ilaçlar arasındaki benzerlikler nedeniyle COVID-19 aşılarının bu tür kanser tedavisiyle nasıl etkileşime girebileceği araştırıldı. Almanya’daki Bonn Üniversitesi’nden biyoinformatik bilimcisi Jian Li, “Aşının anti-PD-1 tedavisiyle uyumlu olmayacağından korkuluyordu” dedi. “Bu risk özellikle SARS-CoV-2 virüsü gibi üst solunum yollarını etkileyen nazofarenks kanseri için geçerlidir.” diye ekledi.
23 hastanede nazofarengeal kanser tedavisi gören 1.537 hastanın kayıtları incelendi. 373 kişi, kanser tedavisine başlamadan önce Çin’de kullanılan SinoVac COVID-19 aşısı ile aşılanmıştı. Bohn Üniversitesi’nden bir immünolog olan Christian Kurts, “Şaşırtıcı bir şekilde, anti-PD-1 tedavisine aşılanmamış hastalara göre önemli ölçüde daha iyi yanıt verdiler. Ayrıca, daha sık yaşanan ciddi yan etkileri yaşamadılar.” ifadelerini kullandı.
Şimdilik nedeni bilinmeyen durumun daha fazla araştırmaya ihtiyacı olduğu belirtildi. Çin’deki Shanxi Üniversite Hastanesi’nde kanser araştırmacısı olan Qi Mei, “Aşılamanın, daha sonra tümöre saldıran belirli bağışıklık hücrelerini harekete geçirdiğini varsayıyoruz. Şimdi bu hipotezi daha fazla araştıracağız.” dedi.