Yeni bir ötegezegen keşif haberi ise bu sefer İngiltere’deki Warwick Üniversitesi’nden geldi. Bulunduğu yer sebebiyle sahip olduğu tüm gazları kaybetmesi gereken ve “Neptün Çölü” ismi verilen bölgede tespit edilen gezegen, bilim beşerlerine nazaran “yasak bölgede” bulunuyor.
Gök bilimcilerin sahip olduğu ortak görüş, “Neptün boyutlarında ya da Neptün’den küçük gezegenler, yıldızlarına olan uzaklıkları oranında bir atmosfere sahip olabilir.” çerçevesinde şekilleniyor. Kelam konusu gezegenler şayet yıldızlarına çok yakın ve Jüpiter boyutlarında ya da daha büyük değillerse yeterli yerçekimine veya manyetik alana sahip olamıyorlar. Bu durumda gezegenler güneş rüzgarlarına karşı savunmasız kalıyor ve atmosferden yoksun kayalık gök cisimlerine dönüşüyor.
Neptün Çölü kavramına uymayan NGTS-4b için bilim insanları iki türlü açıklama yapabilmiş. Bunlardan birincisi, gezegenin son birkaç milyon yıldır mevcut yörüngesinde döndüğünü söylerken başka açıklama ise bir vakitler daha büyük bir kütleye sahip olan gezegeninin atmosferinin yavaş yavaş buharlaştığı biçiminde olmuş.
Warwick Üniversitesi Fizik Kısmında misyonlu bilim insanı Richard West elde edilen dataların tarandığını söz ederken, “Neptün Çölünde farklı gezegenler de keşfedip keşfedemeyeceğimizi inceliyoruz. Kim bilir, tahminen de çöl sanılandan daha yeşildir.” açıklamalarında bulunmuş.