Mikroskobi ve sanal gerçeklik, hastalıklara karşı kullanılabilecek

Carnegie Mellon Üniversitesi ile Benaroya Araştırma Enstitüsünde vazife yapna araştırmacıların kurudğu bir takım, hücre yapılarının “içine” adım atmak için nano ölçekte görüntüleme teknikleri ile sanal gerçeklik teknolojisini birleştirmeyi başardı. Genişletilmiş mikroskobi ismi verilen formül sayesinde hücre yapıları, klasik formüllere kıyasla çok daha ayrıntılı incelenebilecek.
 

Yongxin (Leon) Zhao isimli bilim beşerinin üzerinde çalıştığı yol, biyopsi örneğinin (tanı gayesiyle hastadan doku alınması ve bu dokunun mikroskopik çalışmalarla incelenmesi) fizikî olarak 100 kata kadar büyütülerek incelenmesi üzerine kurulmuş. Bahsi geçen formülde Zao, biyopsi örneklerini suda çözünebilen hidrojellere çevirerek büyümelerini sağlıyor. Daha sonra uyguladığı bir teknikle dokuların çözülmesini sağlayan bilim insanı bunların hacimsel olarak 100 kata genişlemesini sağlıyor. Son olarak alınan örnekteki doku ve moleküllerle ilgili bilgiler veri haline ve iki boyutlu imajlara dönüştürülüyor. Elde edilen manzaralar ise özel bir metotla sanal gerçeklik ortamında incelenebilecek üç boyutlu hale getiriliyor.

Ekibin ExMicroVR ismini verdiği sanal gerçeklik arayüzünün büyük bir potansiyeli de beraberinde getirdiği ve tıp alanında kıymetli gelişmelere ışık tutabileceği belirtiliyor. Hastalıkların daha uygun irdelenip bunlara karşı daha faal tedaviler geliştirilebilmesi ihtimali ExMicroVR sayesinde gerçeğe dönüşebilir. Arayüz sayesinde birebir anda altı uzmanın bilgileri inceleyebileceği de ayrıyeten belirtilmiş.

Son olarak ExMicroVR grubu, sistemin olabildiğince ucuza mal edilmesini ve bilhassa gelişmekte olan ülkeler için kolay ulaşılabilir olmasını temenni ettiklerini tabir etmiş.

 

Başa dön tuşu