Mars’ta bile canlı kalabilen dünyanın en dayanıklı bitkileri!

Yaşam yolunu bulur. Kimi bitkiler de hangi ortam ve şartlarda olurlarsa olsunlar canlı kalabiliyor.

Gezegenimizdeki birtakım bitkiler o kadar güçlü ki, ne oksijensiz kalmaya ne de yakıcı sıcaklara boyun eğiyor.

Bilim insanları, buradan yola çıkarak iklim değişikliği sonucu besin kıtlığı yaşanmaması için hangi eserlerin değişen hava şartlarına daha kolay ahenk sağladığını inceliyor.

Peki bir bitkinin başkasından daha güçlü olmasını sağlayan nedir?

Almanya’da bilim insanlarının Mars’ta hayatta kalabilecek kadar dirençli olabileceğini söylediği iki tip bitki var: Yosun ya da kaya mantarları ile fotosentez yapabilen siyanobakteriler.

Araştırmacılar, İsviçvre ve Antarktika’dan bu iki bitkinin örneklerini alarak, çok kuraklık, düşük hava basıncı, güneş ışınımları ve sıklıkla değişen hava sıcaklıkları üzere Kızıl Gezegen’e ilişkin şartları yarattıkları bir ortama koydular.

Bu iki ilkel bitki çeşidi, yalnızca yaşama tutunmakla kalmadı, birebir vakitte fotosenteze devam ederek bitkilerin yaşamsal faaliyetlerini sürdürebildiler.

Dünyada bilinen en eski bağımsız canlı ağacın doğu Kaliforniya’daki 5 bin 60 yıldan fazladır hayatta olan bristlecone çamı olduğu düşünülüyor.

Ancak bitkiler için hakikaten uzun ömürlü diyebilmemiz için, klonlama usulüne başvurmamız gerekiyor.

Bu usulde, ağaçlar klonlanarak, genetik olarak türdeşleri olan ve tıpkı kök sistemiyle birbirine bağlanan aaçlarla bir arada hayatını sürdürebiliyor.

Klonlanmış koloniler binlerce yıl yaşayabiliyor. Örneğin ABD’nin Utah eyaletindeki Pando kolonisinin yaklaşık 80 bin yıllık olduğu, California’daki Jurupa meşe ağaçlarının da yaklaşık 13 bin yıllık olduğu düşünülüyor.

‘Canlı taş’ olarak da bilinen altıntaşlar, renkli çakıl taşlarına benzedikleri için bu isme layık görülmüş.

Güneydoğu Afrika kökenli bu inanılmaz organizmalar için “kılık değiştiriyorlar” denebilir. Böylelikle başka canlılar tarafından ısırılmamak ismine kendilerini gizleyebiliyor, kayalık tabanlarda ya da çöl şartlarında da ayakta kalabiliyorlar.

Bu bitkilerin, büyük kısmı yer altında olsa da, zirve kısımları toprağın dışında olduğu için, güneş ışığını alıp güce çevirebiliyorlar.

Araştırmacılar, altıntaşların daima toprağın altına hem de üstüne parlak ışık sistemi kurulursa gelecekte daha da dirençli bitkilere dönüşebileceklerini umuyor.

Sıcaklık artışları kahve çekirdeklerinin kıymetli bir kısmını öldürse de, onun yerini alabilecek daha dirençli bir eser var: Kakao.

Bilim insanları kahve yapraklarının sıcaklara dayanmakta zorlandığını, sıcaklıklar arttıkça kaliteli kahve çekirdeği üretmenin de zorlaştığını söylüyor. Bu da binlerce kişinin gelir kaynağını kaybedebileceği manasına geliyor.

Öte yandan El Salvador ve Nikaragua üzere birtakım ülkeler çoktan kakaoya geçti bile.

Birkaç yıl sonra sabah kahvesi sipariş ettiğinizde yerine bir ‘shot’ sıcak çikolata verilirse şaşırmayın.

Başa dön tuşu