Son birkaç senede dünya üzerinde büyük değişiklikler oldu. Bilhassa 2020 yılında yaşanan pandemi süreci, insanların pek çok davranışını da değiştirdi. Bu bahiste en kolay örnek ise çalışma alışkanlıklarının değişmesi diyebiliriz. Artık hayatımızda meskenden çalışma halinde bir terim var. Üstelik bu durum günden güne yaygınlaşıyor.
Peki tek değişiklik çalışma alanında mı oldu? Tabi ki hayır. Eğitim alanında da esaslı değişiklikler yaşanıyor. Avrupa’da kimi ülkeler okul gününü 5’ten 4’e çekmek için harekete geçmiş durumda. Yani okul birtakım Avrupa ülkelerinde 5 gün yerine 4 gün olacak. Tatil günleri ise 3’e çıkmış olacak.
Lise öğrencilerine ders notlarına nazaran maaş bağlanacak! Çok çalışan çok kazanacak!
Değişiklikler bununla da sonlu değil. Bilhassa pandemi sürecinin akabinde öğrencilerin okuldan uzaklaşması, Norveç yetkililerini harekete geçirmiş durumda. Yetkililer, öğrencilerin okul alışkanlıklarını arttırmak ve ders muvaffakiyetlerini geliştirmek için farklı usullere başvuruyorlar.
Bu metotlardan birisi de okula gelen, derslerinden yüksek notlar alan öğrencileri para ile ödüllendirmek üzerine şurası. Yani öğrenciler birebir çalışan beşerler üzere okula gittiklerinde para kazanacaklar. Derslerinde gösterdikleri muvaffakiyete nazaran bu meblağ artacak ya da azalacak.
Uygulamanın ayrıntıları şimdi tam netleşmiş değil. Ancak eğitim tarafında büyük ses getireceği kesin. Sizce bu formül ülkemizde de uygulansa beğenilen olmaz mıydı?