İnsan elinin dokunma hissiyatını taklit eden eldiven geliştirildi

 

Massachusetts Teknoloji Enstüsü, ve insanların objeleri dokunarak ayırt etme özelliğini taklit eden bir eldiven geliştirdi. Muadillerinin sadece 50 adet algılayıcıyla binlerce dolara mal olduğu eldiven, hem 550 adet basınç sensörüne sahip hem de yalnızca 10 dolara mal edilebiliyor.

Ölçeklenebilir Dokunma Hissiyatına Sahip Eldiven (Scalable TActile Glove -STAG) ismi verilen buluş, sahip olduğu 550 adet basınç algılayıcı sensörü sayesinde insanların bir nesneyi dokunarak nasıl tanımlayabildiği hakkında bilgi topluyor. Bir kablo aracılığıyla bilgisayara bağlanan eldiven, elde edilen basınç ölçümlerini görüntü halinde bir “dokunma haritasına” dönüştürüyor. Evrişimsel Hudut Ağına (Convolutional Neural Network-CNN) yüklenen imajlar bu sayede sınıflandırılarak basınç şablonları ortaya çıkarılıyor. Yapay Hudut Ağı son olarak, elde edilen şablonlar ile objeleri birbirleriyle eşleştiriyor.

 

Araştırma takımı üstte bahsedilen formül sayesinde; meşrubat kutularından, makaslara kadar uzanan çeşitlilikte 26 eşyanın 135,000 adet görüntü karesini yakalamış. Bir insanın elini eşya üzerinde gezdirerek eşyanın ne olduğunu anlaması mantığıyla çalışan CNN, görüntü kareleri ile eşyaların tutulma hallerini eşleştirerek gerçek eşyanın fotoğrafını ortaya çıkarmış. Eşyaları %76’lık doğruluk hissesiyle tespit eden sistem, birebir vakitte araştırmacıların insan elinin bir objeyi nasıl tutup hareket ettirdiği anlamalarına da yardımcı olmuş. Araştırmacılar bu sayede robotların eşyaları daha hakikat biçimde hareket ettirebileceğini ve protez ellerin gerçeğine yakın hissiyata sahip olabileceğini söz ediyorlar.

Yapay zeka denetimli sistemin çalışma prensibini aşağıda yer alan görüntüde izleyebilirsiniz.

Başa dön tuşu