Alman araştırmacılar küçük bir uçağın pilot müdahalesi olmadan kendi başına inmesini sağlayan bir otomatik iniş sistemi geliştirdi. Bu sayede uçaklar pistte ek bir teknolojinin olmasına ihtiyaç duymadan iniş gerçekleştirebilecekler. Oluşturulan bu otonom sistem uçak seyahatinin gelecekte hangi düzeye ulaşabileceği hakkında fikir veriyor.
Modern uçaklar gelişmiş otomatik pilot sistemlerine sahip olsalar da şimdi kendi başlarına iniş yapamıyorlar. Ticari uçuşlar için kullanılan büyük uçaklar, gerçek tam otonom iniş sistemine sahip değiller. Bu uçaklar pist başına yerleştirilmiş vericiler vasıtasıyla uçakların inişine yardımcı olan Aletli İniş Sistemi‘nden (ILS) dayanak alıyorlar.
Genelde büyük havaalanlarında bulunan ILS, sisli ve karlı havalar üzere görüş aralığının çok düşük olduğu vakitlerde pilotların iniş yapmasını kolaylaştırıyor. Radyo sinyalleri ile uçağın pist başına kadar hassas yaklaşmasını sağlayan bu sistemin son derece yararlı olduğu bir gerçek fakat yeniden de iniş için son dokunuşu pilotların yapması gerekiyor.
Başarılı bir iniş gerçekleştirdi
Münih Teknik Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, küçük uçakların yer sistemine gereksinim duymadan inmesini sağlayan bir sistem geliştirdi. Teknolojinin temelinde ise bilgisayar görüşü işlemcisi ile birlikte uçağın burnuna yerleştirilmiş görünür ışık ve kızılötesi kameralar var. Pisti tanımak ve karakterize etmek için eğitilmiş olan bilgisayar bu donanım sayesinde kendi başına kusursuz bir iniş gerçekleştirmeyi başardı.
Bu sistem çoklukla ILS’nin bulunmadığı havaalanlarına inen küçük uçaklar için çok yararlı olacak. Makûs hava koşullarında bile güvenli bir halde inmelerini sağlayacak. Hala deneysel basamakta olan bu teknoloji havacılık otoriteleri tarafından onaylanmasına karşın geniş çapta kullanılabilecek düzeye ulaşmış değil.