NASA/ESA, Hubble’ın yaş gününü kutlamak için her yılın nisan aylarında teleskobun odağını büyüleyici bir kozmik objeye çeviriyor. Güney Yengeç Nebulası bu yılın ‘yaş günü fotoğrafı’ olmuş. Geçtiğimiz yıl ise Lagün Nebulası’nın çok hoş bir imgesi yayınlanmıştı.
Güney Yengeç Nebulası simetrik yapısıyla dikkat çeken çok özel bir kozmik cisim. ESA’nın sözlerine göre dev bulutsu, merkezdeki bir çift yıldız tarafından oluşturulmuş. Astronomlar yıldızlardan birisinin çok uzun bir vakit evvel patladığını ve beyaz cüceye dönüştüğünü belirtiyor.
İkili sistemdeki başka yıldız ise şimdi meyyit değil. Büyüme evresini tamamlamış bir kırmızı dev olan bu yıldız, beyaz cüceye dönüşmeden evvel şu anda dış katmanlarını uzaya püskürtüyor. ESA’nın tabirlerine nazaran üstte görmüş olduğumuz imaj işte bu uzaya püskürtülen malzemeler sayesinde oluşmuş. Buna nazaran kırmızı devin püskürttüğü unsurların bir kısmı beyaz cüce tarafından çekiliyor ve sonrasında buradan tekrar uzaya bırakılıyor. Bu durum da simetrik bir imaj oluşmasına neden oluyor.
Güney Yengeç Nebulası birinci kere 1967 yılında keşfedilmiş. Lakin vaktin astronomları keşfettikleri cismin bir bulutsu olduğunu evvelce farkedememiş, yalnızca olağan bir yıldız olduğunu düşünmüşler. Avrupa Güney Gözlemevi’ndeki (ESO) teleskopların 1989’da yaptığı müşahedelerin akabinde cismin bir yıldız değil bulutsu olduğu anlaşılmış.
Fotoğrafın 7,7 mb boyutundaki yepyeni haline ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
NASA’nın 1990 yılında yörüngeye yerleştirdiği Hubble Uzay Teleskobu, yaşanan bir ekip aksaklıklar nedeniyle fakat 1993 yılında tam olarak faaliyete geçebilmişti. İsmini kozmosun daima genişlediğini ve Samanyolu dışında da galaksilerin var olduğunu keşfeden ABD’li astronom Edwin Hubble’dan alan teleskop, yakaladığı mükemmel fotoğraflar ve birbirinden değişik keşifleriyle tam 26 yıldır kainatın sırlarını ortaya çıkarıyor.