Güney Afrika’daki bilim insanları, gergedanları avcılardan korumak için ilginç bir yöntem uygulamaya başladı. Boynuzlarına, insanlar için zararlı, hayvanlar için ise toksik olmayan radyoaktif izotoplar enjekte elde etmeye başladılar.
Güney Afrika’dan bilim insanları, gergedanları insanlardan korumak için ilginç bir yöntem uygulamaya başladı. Johannesburg’da bulunan Witwatersrand Üniversitesinden araştırmacılar, canlı gergedanların boynuzlarına toksik olmayan radyoaktif izotoplar enjekte etmeye başladı.
“Rhisotope Projesi” ismi verilen projede enjekte edilen radyoaktif malzemeler, boynuzların insanlar için uygunsuz hâle getiriyor, uluslararası sınır geçişlerini takip etmeyi kolaylaştırmayı amaçlıyor.
Boynuzları ülke dışına kaçırıp satmaya çalışanlar engellenecek
Araştırmacıların aktardığına göre proje, uzun yıllardır geliştiriliyordu ve yeni yeni uygulanmaya başladı. Amacı, boynuzları ülke dışına kaçırmaya çalışan avcıların önüne geçmek. Boynuzlar, alternatif tıp tedavilerinde kullanılabiliyordu. Verilere göre ülkede her 20 saatte bir gergedan boynuzu için öldürülüyor ve dünya çapında yasa dışı yollardan satılıyor.
Programda, sağlık durumu altı ay boyunca gözlemlenecek 20 gergedanın boynuzlarına düşük dozda radyoizotop enjekte ediliyor. Bilim insanları, başarılı olması hâlinde programın diğer hayvanlar ve bitkiler için genişletebileceğini ifade etmiş. Sürecin hayvanlara zararının olmadığının da altı çizilmiş.
Açıklamaya göre boynuzlardan yapılan ürünleri tüketmek onları insan tüketimi için ciddi zarar vermeyecek oranda “zehirli” hâle getiriyor. Ancak buradaki asıl amaç, kaçakçılık çabalarını ülkeyi terk etmeden tespit etmek. Birçok büyük havalimanında nükleer silahlardan korunmak için radyoaktif materyali tespit edecek altyapı bulunuyor. Bu da boynuzları kaçırmaya çalışan kişilerde kullanılabilecekleri anlamına geliyor.