Fotosentez, Pil ve Yakıt Üretiminde Kullanılabilir

Fotosentez ile ilgili bir araştırma yapan bilim insanları, bitkilerin fotosentez yaparken elektron sızdırdıklarını tespit ettiler. Üstelik bu elektronlar yönlendirilebiliyor. Bu gelişme, biyoyakıt ve güneş pilleri için kritik önem arz ediyor.

Cambridge Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bir grup bilim insanı, yaşantımızın en önemli hususlarından bir tanesi olan fotosentez ile ilgili dikkat çeken bir çalışma yaptılar. Nature Dergisi’nde yayımlanan araştırmaya göre, bitkilerin fotosentez sırasında elektron sızdırıyorlar. Üstelik bu elektronlar yönlendirilebiliyor. Yani teknik olarak fotosentezden elektrik üretmenin mümkün olduğu tespit edildi. 

Araştırmacılar, çalışma kapsamında fotosentez yapan numunelere lazer ışını verdiler ve anlık olarak nasıl değişimler yaşandığına baktılar. Yapılan incelemelerde, bitki hücrelerinde fotosentez başladığı an elektron salınımı olduğu tespit edildi. Bitki, bunu güneşin zararlı etkilerinden korunmak için yapıyordu ancak insanlık, eğer amacına ulaşabilirse çok daha fazla avantajlı bir pozisyona geçecek.

Güneş pili ve biyoyakıtlar için devrim olabilir

fotosentez

Aslına bakacak olursak geçmişte yapılan araştırmalar, fotosentez sırasında elektron ortaya çıkıyor olabileceğinin ipucunu vermişti. Yapılan son araştırma, bu elektronların yönlendirilmesinin mümkün olduğunu gözler önüne serdi. Önceki çalışmalara göre böylesi bir durum imkansızdı. Konuyla ilgili açıklama yapan Araştırmacı Dr. Jenny Zhang, “Bu, biyoyakıt üretimine tamamen yeni bir yaklaşım. Fotosentezin en erken ve güçlü noktalarından elektronları topluyoruz ve onları yönlendiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bitkilerin Yüzde 100 Doğal Elektrik Kaynağı Olduğu Tespit Edildi!

Araştırmaya katkı sağlayan isimlerden Dr. Tomi Baikie ise söz konusu yöntemin verimliliği ile ilgili konuştu. “Fotosentezi gerçekten özel yapan şey, ışığı elektronlara dönüştürmede %100’e yakın verimliliğidir.” diyen bilim insanı, “Bu bilgiyi mevcut güneş pili teknolojisini geliştirmek için kullanabiliriz.” ifadelerini kullandı.

Fotosentezden elektrik üretme

Yapılan araştırma, sadece biyoyakıt ve güneş pilleri için önemli değil. Araştırmacılar, elektronlara müdahale edildiğinde bitkinin karbondioksit yakalama performansının da değiştiğini tespit ettiler. Bu da çok önemli çünkü yapılan keşif dünya genelinde uygulanmaya başlarsa, bu kez sera gazı salınımı kontrol altına alınmış olacak. Maksimum karbondioksit yakalama performansı, Dünya’nın sürdürülebilirliğini artırabilir. 

Fotosentez ile ilgili yapılan araştırma henüz erken aşamada olsa da gelecek vadediyor. Uzmanlar, bu çalışma üzerine kurulu yeni araştırmaların fotosentezin nasıl yönetilebileceğine ilişkin daha fazla bilgi sağlayacağına inanıyorlar. Eğer istenilen noktaya gelinebilirse hayatımız büyük ölçüde değişir. Jenny Zhang, “Uzun vadede, kendi kendini üreten, kendi kendini geri dönüştüren, canlı malzemelerden yenilenebilir enerji ve yakıt üretebilirsek, bu, sürdürülebilirlik için ileriye dönük hayal edilebilecek en yeşil seçeneklerden biri olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Kaynak :
https://www.cnet.com/science/scientists-found-a-leak-in-photosynthesis-that-could-fill-humanitys-energy-bucket/

Başa dön tuşu