Dünyanın ilk insansız araştırma gemisi Çin’de hizmete alındı

Çin, uzaktan denetim edilebilen ve kendi başına seyredebilen dünyanın birinci insansız araştırma gemisi Zhu Hai Yun‘u hizmete aldı. Otonom navigasyon sistemi ile donatılan gemi deniz bilimsel araştırmaları ve başka müşahede faaliyetlerini yürütecek.

Zhu Hai Yun, Perşembe günü Çin’in güneyindeki Guangdong eyaletinin Zhuhai kentinde denize indirildi. Dünyanın birinci insansız araştırma gemisinin tahrik sistemi, elektronik aksamları, pozisyonlandırma sistemleri ve öteki ekipmanları Çin’in yerli imkanlarıyla geliştirildi. Ekonomik suratı 13 knot olan gemi 18 knot sürate çıkabiliyor.

Hangi vazifeleri icra edecek?

88.5 metre uzunluğunda ve 14 metre genişliğindeki gemi yaklaşık 2.100 tonluk deplasmana sahip. Zhu Hai Yun’un oşinografik araştırmalar, haritacılık, örnekleme ve devriye dahil olmak üzere çeşitli okyanus keşif misyonları için kullanılabileceği bildiriliyor.

Zhu Hai Yun ayrıyeten insansız hava araçları için bir kalkış ve iniş alanı ile donatıldı. Çin Bilimler Akademisi’nde akademisyen olan Chen Daik, geminin birinci test sırasında 12 saat boyunca tamamen otonom bir formda seyrettiğini, kendi rotasını seçtiğini ve engellerden muvaffakiyetle kaçındığını söyledi.
Başa dön tuşu