Curiosity keşif aracı üzere Mars’ta mikrobik ömür formları arayan uzay araçlarının yanında Breakthrough Listen isimli oluşum ise cihanda akıllı ömür formları bulmaya çalışıyor.
Akıllı ömür formlarını bulmak için oluşturulan en geniş iştirakli bilimsel program olan Breakthrough Listen, daha ayrıntılı arama yapmak için saflarına Yüksek Güçlü Radyasyon Görüntüleme Teleskop Ağı Sistemi’ni de (the Very Energetic Radiation Imaging Telescope Array System-VERITAS) kattı. Toplamda dört teleskoptan oluşan VERITAS, göğü uzaylılardan kaynaklanabilecek lazer ışığı atımlarına karşı tarayacak.
Breakthrough Listen oluşumunun kurucusu olan yatırımcı Yuri Milner için kurulan iştirakin ardındaki mantık aslında çok kolay. Milner’a nazaran akıllı hayat formlarının ne biçimde irtibat kuracaklarını kesin olarak bilmek mümkün değil. Yatırımcıya nazaran radyo dalgaları yahut lazer yoluyla irtibat kurmak mümkün.
VERITAS ile kurulan işbirliği ise tam bu noktada devreye giriyor. Çünkü teleskop ağı, 40 trilyon km ötedeki bir ampulün yaydığı güce yakın güçteki lazeri tespit edebilme kapasitesine sahip. Bu kapsamda VERITAS, bize yalnızca birkaç nano saniyeliğine görünen lazer atımlarını tarayacak.
VERITAS, daha evvel de uzaylı avına çıkmıştı
VERITAS dünya dışı akıllı hayat formu arama konusunda ise acemi değil. Teleskop ağı daha evvel, sistemli aralıklarla ışığı azalan Tabby’nin yıldızını taramış ve bu duruma belli aralıklarda yıldızın önüne geçen uzaylılara ilişkin bir mega yapının neden olabileceği argüman edilmişti. İspatlanması çok çok sıkıntı olan bu teze karşılık olarak yapılan en mantıklı açıklama ise bir kuyruklu yıldız bulutunun kelam konusu olaya sebebiyet verebileceği olmuştu.
Breakthrough Listen grubu önderi Andrew Siemion VERITAS iştiraki kapsamında yaptığı açıklamada, “Breakthrough Listen, dünya dışı akıllı hayatın emarelerini tespit etmek için ortaya konmuş en kapsamlı proje. VERITAS’ın da takıma dâhil olmasıyla birlikte “hızlı optik sinyal” isimli yeni bir cins sinyali araştırabileceğiz. NASA’nın da kullandığı “hızlı optik sinyaller”, Ay’dan Dünya’ya yüksek çözünürlüklü manzaraların iletilmesini sağlıyor. Hasebiyle, gelişmiş bir medeniyetin bu teknolojinin ileri bir halini yıldızlar ortası bağlantı gayeli kullanmaması için bir neden yok.” sözlerini kullanmış.
Samanlıkta iğne aramaktan farkı olmayan bu çabaların uzaylıları tespit etmemize yarayıp yaramayacağını bilememekle birlikte, ortaya konan bu çabayı takdir etmemek ise mümkün gözükmüyor.