Kaliforniya Üniversite’sindeki araştırmacılar, geliştirdikleri yeni bir beyin implantıyla beyin sinyallerini konuşmaya dönüştürmeyi başardı. Beyin sinyallerini deşifre derek ses aygıtından çıkarmayı başaran bilim insanları, konuşamayan birçok hastaya umut olmayı amaçlıyor.
Bilim insanları, beyin sinyallerini konuşmaya çevirmeyi başardı!
Geçtiğimiz günlerde yapılan bir araştırma, bilim insanlarının elektrotlar ve yapay zeka yardımı ile beyindeki sinyalleri konuşmaya çeviren bir aygıt üretmeyi başardıklarını ortaya çıkardı.
Uzmanlar birinci kademede olağan konuşabilen 5 gönüllünün beyinlerine elektrotlar yerleştirdi. Denekler, onlarca test cümlesini okurken, bilim adamları, dudaklar, çene, lisan ve gırtlakta sesi sözcüklere dönüştüren yüzden fazla kasa gönderilen nöral dürtüyü kayda aldı. İkinci basamakta, sinyalleri, kas hareketleri bilgi tabanıyla eşleştirebilen yapay zeka sistemi yardımıyla beyin sinyalleri sesli konuşmaya dönüştürüldü. Elde edilen sentezlenmiş konuşmada, dakikada 150 söz ve yaklaşık yüzde 70 doğruluk payıyla cümleler türetildiği vurgulandı.
Bu teknolojinin, beyninde hasar bulunan ya da epilepsi, Alzheimer, MS ve Parkinson üzere nörolojik hastalıkları olan bireylerde konuşma yetisini geri kazandırmaya yardımcı olabileceği düşünülüyor.
Dr. Edward Chang’in laboratuvarında geliştirilmekte olan yeni sistem, kişinin beynindeki konuşma merkezleri tarafından denetim edilebilen sentetik bir sesi yaratmanın mümkün olduğunu gösteriyor. Otoritelerin söylediğine nazaran bu sistem, ileri düzeyde konuşma bozukluğu olan bireylerin akıcı bir bağlantı kurmasını sağlamakla kalmayacak, tıpkı vakitte konuşan kişinin hisleri ve kişiliğini yansıtabilecek.