ABD’li şirket ‘uzaydan interneti’ test etti: 400 mbit hız, 32 ms gecikme

Uzaydan internet denilince genelde Elon Musk’ın Starlink projesi yahut son vakitlerde atak yapan Amazon akıllarımıza geliyor. Lakin yörüngeden internet yarışında şu anda hem SpaceX’in hem de Amazon’un önünde olan bir şirket var. Geçtiğimiz şubat ayında birinci uydularını yörüngeye yerleştiren ABD’li firma OneWeb, gerçekleştirilen birinci testlerde epey etkileyici sürat ve gecikme bedellerine ulaşmayı başardı.

Resmi internet sitesi üzerinden açıklama yapan şirket, tam 400 mbit sürat ve ortalama 32 milisaniye gecikme pahaları elde edildiğini duyurdu. OneWeb’in yayınladığı yazıda,”Güney Kore’nin Seoul kentinde gerçekleştirdiğimiz testler, OneWeb uydu ağının yapabileceklerini en uygun biçimde gösteriyor. Dünyanın her tarafında yüksek süratli genişbant internet sağlayabileceğimiz kanıtlamış olduk.” tabirleri kullanıldı.

OneWeb uydu ağının geleceğiyle ilgili de kimi açıklamalar yapan şirket, 2020 yılı prestijiyle sonlu bir kapasiteyle de olsa kimi bölgelerde hizmet vermeye başlayacaklarını belirtti. OneWeb’in asıl maksadıysa 2021’de global olarak internet hizmeti sağlamaya başlamak. Şirket öncelikle 650 uyduyu (2021 yılına kadar), uzun vadede ise toplamda 1980 uyduyu yörüngeye yerleştirmeyi planlıyor.

OneWeb projesi büyük yatırımlar alıyor

Virginia merkezli bir startup olan OneWeb, şu anda dünyanın birçok ünlü şirketinden yatırım alıyor. OneWeb’e takviye olan firmalar ortasında Coca-Cola, Softbank, Airbus ve Richard Branson’un Virgin Grup’u üzere memleketler arası dev şirketler dikkat çekiyor. Analistlerin sözlerine nazaran OneWeb, internet projesinde muvaffakiyete ulaşması halinde gelecekte dev bir şirkete dönüşebilir.

OneWeb’in uyduları yaklaşık bir çamaşır makinesi boyutlarında ve 148 kilogram tartısında. Ku-Bandı frekansında çalışan uyduların Antarktika hariç Dünya’nın her tarafındayüksek süratli 3G, LTE, 5G ve Wi-Fi internet sağlayabileceği söyleniyor. OneWeb’in sağlayacağı global kontakla uçaklar, otomobiller ve gemiler üzere araçlar transit halindeyken yüksek süratli internetten faydalanabilecek. Ayrıyeten internetin ulaşamadığı ekonomik manada geri kalmış bölgelere de çarçabuk internet sağlanabilecek.

Türkiye’de kullanılabilecek mi?

ABD Federal Bağlantı Şurası, geçtiğimiz yıl kesime rekabet getireceğini söyleyerek uzaydan internet projelerini desteklediklerini açıklamıştı. Dünyanın öteki taraflarında ise bu projelere nasıl reaksiyonların verileceği elbette şu an için bilinmiyor. Örneğin yakın vakitte bu uydular Türkiye’de de hizmet verebilecek duruma gelebilir. Lakin devlet tarafında vatandaşların bu hizmetten yararlanmasına müsaade verilir mi bunu vakit gösterecek.  

Başa dön tuşu