NASA’lı astronot Christina Koch, uzayda 1 yıl geçirecek

Uzun müddetli uzay seyahatlerinin insan bedeni üzerinde yapabileceği tesirlerini daha âlâ anlamak isteyen NASA, Milletlerarası Uzay İstasyonu’ndaki (ISS) araştırmalarına devam ediyor. Uzay ajansının bayan astronotlarından birisi olan Christina Koch, uzayda tam 328 gün kalarak kıymetli bir araştırmanın öznesi olacak.

Christina Koch, 14 Mart’ta ISS’e gönderilmişti. Yaklaşık bir aydır uzayda misyon yapan Koch’un aslında önümüzdeki sonbahar aylarında Dünya’ya geri dönmesi bekleniyordu. Lakin NASA burada bir değişiklik yaparak ünlü astronotun vazifesini altı aydan 11 aya çıkarma kararı aldı. Koch’un geri dönüşü şu anki planlara nazaran Şubat 2020’de gerçekleşecek.

40 yaşında genç bir astronot olan Christina Koch şu anda birinci uzay macerasını yaşıyor. Koch, 328 günlük bu yeni misyonuyla birlikte NASA’nın en uzun periyodik uzay misyonuna çıkan ikinci astronotu olacak. Uzay ajansının bir başka ünlü astronotu Scott Kelly şu anda bu alanın başkanı pozisyonunda bulunuyor. İkizler deneyi ile tanıdığımız Kelly, bu deney boyunca tam 340 gün Milletlerarası Uzay İstasyonu’nda kalmıştı.

Christina Koch önümüzdeki şubat ayında Dünya’ya geri döndüğünde bedeni NASA tarafından sıkı bir formda incelenecek. NASA bu üslup uzun periyodik vazifelerle birlikte mikrogravitenin insan bedeni üzerindeki tesirlerini en güzel biçimde anlamak istiyor. Uzay ajansının önümüzdeki 20 yıl için hem Ay’a hem de Mars’a beşerli vazifeler düzenleme planları var. Münasebetiyle Christine Koch ve Scott Kelly’nin uzun vadeli uzay vazifeleri bu planlar için büyük kıymet arz ediyor. 

Başa dön tuşu