Hamile Kadınların Ultrason Görüntüsündeki Bu Şekil Nedir?

Twitter’daki bir uzmanın paylaştığı ilginç ultrason görüntüsüyle kafalar epey karıştı. Görüntüde patiye benzer bir şey var. Peki sizce bu ne olabilir?

Geçtiğimiz günlerde bir doktor, Twitter’da hastasının ultrason görüntüsünü paylaştı. İlk bakışta patiye ve hatta muştaya benzetilebilecek bu görüntü, hastasının da kafasını karıştırmış olmalı ki “Doktor Bey bu patiler ne, kedi mi doğuracağım?” diye sordu.

“Ben doğurdum, benim çocuğum.” diyen kedi-köpek annelerine malzeme çıkartan bu görüntü aslında neye ait?

“İnsanı yaşama bağlayan bir şey…” desek?

tweet

Elbette kedi-köpek patileri de insanı yaşama bağlıyor. Ancak, bu görüntüdeki biraz daha biyolojik. Aklınıza bir şeyler gelmeye başladı mı?

Evet! Patiye benzeyen bu görüntü aslında bir “göbek kordonu”.

tweet

Muşta yutmuş birinin midesi gibi de anlaşılabilen bu ultrason görüntüsü, aslında anne babalarımızın üniversite bahçelerine bir heves gömdüğü göbek bağı.

Fetüsün göbek bağı direkt olarak annenin dolaşım sistemine bağlı değildir, plasentaya bağlıdır. Doktorun da dediği gibi “insanı hayata bağlayan” bir bağdır. 

Göbek bağı, diğer organlara göre eşsiz bir yapıya sahip.

tweet

Fetüsün bir parçası olan göbek kordonunun sahip olduğu ven, plasentedan gelen oksijenli ve besinli kanı iletir. Arterler ise bebeğin kalbinin pompaladığı oksijensiz ve besinsiz kanı taşır.

Ayrıca bir venin oksijenli kanı taşıması ve arterlerin (atardamarların) oksijensiz kanı taşıması biyolojimizde alışıldık bir durum değildir. Göbek bağında diğer organlardan farklı olarak 2 arter ve 1 ven bulunması ortaya sevimli patiye benzer bir görüntü çıkarıyor.

Göbek bağı hemen hemen 50 cm uzunluğundadır ve o kadar sağlamdır ki yalnızca bistüri ile kesilebilir!

göbek kordon

Göbek kordonu, çok sağlam bir yapıya sahip olduğundan yalnızca bistüri gibi çok keskin bir aletle kesilmesi gerekir. 50 cm uzunluğundaki ve 2 cm çapındaki göbek bağı, eğer vaktinden erken veya geç kesilirse bebek için çok fazla risk doğurabilir.

Bağ kesildikten sonra göbeğimizde bir yara kalır, işte bu yara iyileştikten sonra ortaya çıkan görüntü de “göbek deliği”mizdir. Diğer memeliler de göbek bağına sahiptir. Onlar bu bağı ısırarak koparır ve böylece salyalarındaki enzim, kopmadan sonraki kanamayı önler. 

Doktorun paylaştığı tweet’in altında şöyle komikli yorumlar da bulunuyor:

tweet

tweet

tweet

Neden Bazı İnsanların Göbek Deliği İçe Çökükken Bazılarının ise Dışa Çıkıktır?

Bebek Filler Ultrasonda Nasıl Gözükür?

Ultrason Nedir, Nasıl Çalışır, Çeşitleri Nedir?

Başa dön tuşu