Çin’in uzay istasyonu Tiangong 2, Dünya’ya düştü

Çin’in 2016 yılında yörüngeye yerleştirdiği küçük uzay istasyonu Tiangong 2, Dünya’ya düştü. Bahisle ilgili açıklama yayınlayan Çin Ulusal Uzay Dairesi, misyon müddetinin sonuna gelen Tiangong 2’nin Cuma günü TSİ 07.06’da Güney Pasifik Okyanusu’na denetimli bir halde indirildiğini duyurdu.

Çin’in bir evvelki küçük uzay istasyonu olanı Tiangong 1, hatırlayacağınız üzere 2018’de Dünya’ya düşmüştü. Lakin inişin denetimsiz bir halde gerçekleşmiş olması nedeniyle Çin Ulusal Uzay Yönetimi tüm dünyadan önemli manada tenkit toplamıştı. Uzay ajansı, tekrar bu stil bir sorunla karşılaşmamak ismine Tiangong 2’yi hala fonsiyonel olmasına karşın Yeryüzü’ne indirme kararı aldı.

Deneysel bir uzay laboratuvarı olan Tiangong 2, 15 Eylül 2016’da Çin’in Long March-2F T2 isimli roketiyle yörüngeye fırlatılmıştı. Fizik, tıp ve biyoloji alanlarında birçok deneyin gerçekleştirildiği küçük uzay istasyonu ayrıyeten iki taykonota da konut sahipliği yaptı. Shenzhou 11 misyonu dahilinde Gök Sarayı’na gönderilen iki taykonot, uzayda tam 32 gün geçirdikten sonra Dünya’ya dönmüştü. Bu vazife Çin uzay araştırmaları tarihinin en uzun beşerli misyonu olarak tarihe geçti.

Çin, dev bir uzay istasyonu hazırlıyor

Tiangong 2, Çin’in sonuncu gayesi olan ‘uzayda kalıcı bir istasyon’ için çok değerli bir adımdı. Memleketler arası Uzay İstasyonu programına dahil olmayan Çin, uzun bir müddettir kendi uzay istasyonuna sahip olmak için uğraş veriyor. Uzak doğu ülkesinin 2011 yılında fırlattığı Tiangong 1 bu doğrultudaki birinci adım olmuştu.

Çin, kalıcı uzay istasyonu Tiangong 3’ü 2022-2024 üzere yörüngeye yerleştirmeyi hedefliyor. Proje hakkında şu an için çok ayrıntılı bilgilere sahip olmasak da istasyonun modüler bir yapıya sahip olacağını ve ekstra modüllerin eklenebileceğini biliyoruz. Örneğin tekrar Çin’in geliştirdiği, Hubble’dan 300 kat daha güçlü olacağı söylenen bir uzay teleskobu Tiangong 3’e kenetlenebilecek. Uzay istasyonunun ayrıyeten 3 farklı taykonota tam 1 yıl boyunca mesken sahipliği yapabileceği söyleniyor.  

Başa dön tuşu