Türkiye’de üretilen elektrikli otomobillerin ÖTV’si iade edilecek

Toplam 32 husustan oluşan yeni torba yasa teklifi TBMM’ye sunuldu. Dün gündeme gelen yurt dışı çıkış harcı artırımı ve IMEI’si klonlanmış telefonun kapanması tekliflerinin ayrıntıları aşikâr olurken, elektrikli arabalara vergi dayanağı unsuru de yasa teklifi içerisinde bulunuyor.

Yerli üretim elektrikli arabalara destek

Elektrikli arabalardan yüzde 3 ile 15 ortasında ÖTV alınıyor. Motor gücü 85 kW’ın altında olan arabalardan yüzde 3, 25-120 kW ortasında motor gücüne sahip arabalardan yüzde 7, 120 kW’ın üzerinde olanlardan ise yüzde 15 ÖTV alınıyor.

Torba yasa ile birlikte, Ar-Ge çalışmaları ve üretimi Türkiye’de yapılan elektrikli arabaların ÖTV’si üreticiye iade edilecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu araçlardan alınan ÖTV’yi üçer aylık devirlerde şirkete ödeyecek ya da vergi borçlarından düşecek. Bu vergi dayanağı 31 Aralık 2035’e kadar sürecek.

 

IMEI klonlama süreci bitirilecek

Yeni torba yasaya nazaran IMEI’si klonlanmış telefon ve başka aygıtlar, 4 ay içerisinde kullanıma kapatılacak. Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten evvel IMEI’si kopyalanan aygıtlara bir kereye mahsus af uygulanacak. Vatandaşlar 1 yıl içerisinde 250 lira ceza ödemeleri halinde aygıtlarını kullanmaya devam edecek. Bu yolla kaydedilen telefonlar, yalnızca müracaat yapılan telefon numarası ile kullanılabilecek.

Yasa yürürlüğe girdikten sonra IMEI’si kopyalandığı tespit edilen aygıtlar ise hiçbir halde kaydedilemeyecek. Böylelikle IMEI kopyalama süreci tamamen ortadan kalkacak. 

IMEI’si kayıtlı olup, 7 yıl boyunca şebekeye bağlanmayan aygıtların IMEI’si kaydı düşürülecek. IMEI kaydı düşen aygıtların sahipleri, müracaat yapmaları halinde bu aygıtların IMEI’si tekrar etkin edilecek.

Yılda yüzbinlerce IMEI numarası kopyalanıyor. Yeni yasa ile birlikte bu durumun önüne geçilecek. Yasa yürürlüğe girdikten sonra IMEI’si kopyalanan hiçbir telefon kullanılmayacak. Pasaport kaydı fiyatına de artırım yapılmış ve diğerinin pasaportuna kayıt sürecinin önüne geçilmişti. Bu iki değişiklik ile birlikte vatandaşın Türkiye içerisinde ithalatçı yahut distribütör tarafından satışı gerçekleştirilen telefonlara yönelmesi, birebir vakitte vergi kaybının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Yurt dışı çıkış harcına yüzde 233 zam

Yurt dışı çıkış harcı 15 TL’den 50 TL’ye çıkıyor. Ayrıyeten torba yasa ile birlikte Cumhurbaşkanı’na bu ölçüsü üç katına kadar arttırma yetkisi veriliyor. Şu an yürürlükte olan kanuna nazaran Cumurbaşkanı, yurt dışı çıkış harcını sıfırlayabiliyor ama arttırmaya yetkili değildi.

Torba yasa ile birlikte 50 TL’ye çıkarılan yurt dışı çıkış harcının 15 TL’lik kısmı TOKİ’ye aktarılacak. Kalan kısım genel bütçeye eklenecek. Evvelki kanuna nazaran harcın tamamı TOKİ’ye aktarılıyordu.

Başa dön tuşu