E-ticaret, Türkiye’de dünya ortalamasından daha hızlı büyüyor

Araştırma şirketi Nielsen, Türkiye’de e-ticaret’in durumu hakkında rapor hazırladı. Rapora nazaran Türkiye’de e-ticaretin büyüme hızı, dünya ortalamasını geçmeyi başardı.

Nielsen’in bilgilerine nazaran 2018 yılında global çapta e-ticaret yüzde 18 büyüme kaydederek 2.9 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaştı. Türkiye’de ise yüzde 38 büyüme gösterdi, 6.5 milyar dolar büyüklüğe erişti.

Türkiye, dünya geneline nazaran büyüme suratı bakımından epeyce yeterli pozisyonda. Birebir şeyi e-ticaretin perakende satışlardaki bayı için söylemek sıkıntı. Geçen yıl dünya genelindeki perakende satışların yüzde 12’si e-ticaret üzerinden gerçekleşirken Türkiye’de bu sayı yüzde 5.3’e denk geliyor.

Nielsen tarafından düzenlenen aktiflikte açıklamalarda bulunan firma yetkilileri, Türkiye’nin e-ticaretteki durumu hakkında kıymetli ayrıntılar paylaştı. Bu açıklamalara nazaran Türkiye, internette yaklaşık 7 saat vakit harcıyor, bu müddet ABD ve Çin’in üzerinde. Online alışverişte kıymetli role sahip taşınabilir penetrasyonu ve kullanıcı sayısı, global ortalamanın üstünde.

Türkiye, yaklaşık 3 saatini toplumsal medyada harcıyor 

Sosyal medyada harcanan mühlete baktığımızda Çin günde ortalama 1 saat 57 dakika, ABD ise 2 saat 4 dakika harcıyor. Türkiye, günde ortalama 2 saat 46 dakikasını sosyal medyada geçiriyor. Toplumsal medyadaki kullanıcı sayısı bakımından Facebook’ta dokuzuncu, Instagram’da beşinci sırada bulunuyoruz.

Nielsen tarafından yapılan anketin sonuçlarına nazaran Türklerin yüzde 86’sı, promosyonlar ve indirimlerin satın alma eğimini arttırdığını tabir ediyor. Tıpkı vakitte bu topluluğun, yüzde 83’ü satın alma kararı vermeden evvel kapsamlı bir eser araştırması yaptığını belirtiyor. 

 

Online alışverişi tercih etme nedeni sorulduğunda ise insanların yüzde 71’i almak istediği eserin internette daha ucuz olduğunu, yüzde 69’u daha çok çeşit bulunduğunu söylüyor.

“Hangi şartlarda online alışverişi tercih etmezsiniz?” sorusuna yüzde 59’luk bir kesim, almak istediğim eserin internette fiyat avantajı bulunmaması durumunda “Online alışverişi tercih etmem.” cevabını verdi.

Türkiye’de FMCG Trendleri ve E-ticaret isimli raporun tamamına, buradan ulaşabilirsiniz.

Başa dön tuşu