Cerrahlar üç boyutlu organ baskıları üzerinde pratik yapıyor

Üç boyutlu yazıcılar gelişen teknolojinin en büyük nimetlerinden biri. Çizim/tasarım yazılımlarının gelişmesi ve farklı özelliklerdeki gereçlerin yazıcılardan kullanılmaya başlanmasıyla, üç boyutlu yazıcılarda üretilmiş çok sayıda eseri görmeye başladık. Bunlar ortasında otomobil şasisinden uçak motoruna kadar ileri seviye eserler de yer alıyor.
Üç boyutlu yazıcı teknolojisinin ulaştığı bir başka alan ise tıp. Bilhassa eğitim gayeli olarak basılan organlar ve dokular, öğrencilerin görseller üzerinde daha uygun ve ayrıntılı eğitim almasına imkan tanıyor. Cleveland Klinik’ten gastroenterolojist Nizar Zein, bu fikri bir adım ileri taşımaya karar vermiş. Zein, cerrahların ameliyat öncesi MR ve BT üzere iki boyutlu görseller üzerinde dikkatlice çalıştığını, lakin bunun her vakit kâfi olmadığını belirtiyor.
Hastaya özel üç boyutlu organ basma fikrini meslektaşlarına açan Zein, hastanın MR ve BT imgelerinden faydalanılarak oluşturulmuş ve reçinenden yapılma bir organla karşılarına çıkmış. Anatomik olarak kâfi olmasa da bir hastalarının ameliyat masasında beklenmeyen bir komplikasyon geçirmesini, evvelce yapılacak bu stil bir çalışmayla görebileceklerini anlamalarıyla tüm meslektaşlarını ikna edebilmiş.

 

Elindeki modeli geliştiren Zein, gerçek boyutta, hastanın BT ve MR manzaralarına dayanılarak şekillendirilmiş, doku, damar, hudut, kas üzere yapıların tamamını gösteren üç boyutlu bir organ basmış. 20 farklı hadisede kullanılan baskı organlar, her bir hadise için tabiplerin stratejilerini değiştirirken, bir donörün elverişli olmadığını anlamalarına imkân vermiş.
Son yıllarda güzelce gelişen teknoloji sayesinde grup günümüz itibariyle kanayan üç boyutlu organlar tasarlamış. Bir böbrek ameliyatını simule etmek isteyen Rochester Üniversitesi’nden ürolojist Ahmed Ghazi, bağırsak, karın boşluğu ve böbreği tüm damar, kas, yağ, boşluk ve yapılarıyla üç boyutlu yazıcı da oluşturmuş. Bir kutu içerisine anatomiye uygun olarak yerleştirilen organlar üzerinde operasyon gerçekleştiren cerrah, gerçeğiyle teğe bir uyumlu, kesildiğinde kanama yapan böbrek taşı ameliyatını muvaffakiyetle tamamlamış. Bu biçim uygulamalar eğitim için de epeyce yararlı. Ameliyatta yer alan on asistan cerrahın tamamı, deneyimin çok eğitici olduğunu söz etmiş.
Çalışmayı ilerleten Ghazi ve arkadaşları, direkt organ basmak yerine organ dokuları oluşturmuşlar. Bu dokuların içerisine istenen özellikte hidrojel enjekte ederek damar, kas, yağ üzere davranmasını sağlamışlar. Damarların içerisine kan gibisi bir sıvı yerleştirerek de kanama hissiyatını elde etmişler.

 

Ghazi, basılan organlarda kesme duyusunun birebir olmadığını, bu tecrübeyi elde edebilmek için de arttırılmış gerçeklik firmalarıyla çalıştıklarını belirtiyor. Teknolojinin gelişmesiyle tıp dünyasında çığır açan ameliyatların önü açılamaya devam edecektir.

Başa dön tuşu