Hatırlanacağı üzere SpaceX, 550 kilometre yüksekliğe konuşlandıracağı 12 bin uydunun uzay çöpüne dönüşme ihtimalinin bulunmadığını belirtmişti. Fakat bu mevzuda şirkete bir tenkit geldi. Scientific American’a nazaran Starlink uyduları; “Kessler sendromu olarak da bilinen ve Dünya Yörüngesine gönderilmiş olan objelerin (uydular, teleskoplar, araştırma araçları vb.) çarpışarak daha fazla uzay enkazına yol açması ve oluşan uzay enkazı artışının da tekrar çarpışma mümkünlüğünü artırması durumu” olarak tanımlanabilecek hadiseye yol açabilir. Bu durum insanların Dünya’ya çakılı kalması manasına da gelebiliyor.
Avrupa Uzay Ajansı’ndan (ESA) Stijn Lemmen dergiye yaptığı açıklamada, “Felaket senaryosu şöyle işleyebilir: Uydularınızı fırlatırsınız ve geçen mühlet zarfında iflas edersiniz. Uydularınız da orada ebediyen bakımsız bir biçimde kalır. Sonunda ise Kessler sendromu çeşidi bir hadiseyle baş başa kalırız.” sözlerini kullanmış.
Scientific American ayrıyeten sayıları gittikçe artacak olan Starlink uydularının, vakti geldiğinde Dünya atmosferine girerek yok olmalarını sağlamak için binlerce yıla muhtaçlık olacağını tez etmiş. Bir öteki kaynak MIT Techology Review ise Starlink üzere mega-yapıların yılda 67,000 çarpışmaya sebep olma ihtimalinden bahsetmiş.
Yılda 67,000 çarpışma meydana gelebilir
Aerospace Corporation’da mühendis olarak vazife yapan ve 67,000 çarpışma sayısını hesaplayan Glenn Peterson Scientific American’a yaptığı açıklamada, “Bu, üzerinde dikkatle durulması gereken bir bahis. Proaktif (Bilinçli yahut bilinçsiz, sonu olumlu yahut olumsuz olsun yeni şartlar oluşturmak ya da mevcut şartların seyrini değiştirmek için inisiyatif kullanmak) olmalıyız.” ikazında bulunmuş.
SpaceX, 550 kilometre yükseklikte, alçak Dünya yörüngesine yerleştirilecek uyduların; birçoklarını uzay çöpünün bulunduğu yerin dışında yörüngeye oturtulacağını ve bahsi geçen yükseklikte hizmet verecek uyduların vakti geldiğinde Dünya atmosferinde yanarak yok olacağını tez ediyor.