2019 yılı Hyperloop yarışmasında geçen yılın birincisinden yeni bir hız rekoru geldi

Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX yalnızca uzay roketleri ve uzay görevleri ile ilgilenmiyor. Şirket tıpkı vakitte dünya üzerinde yüksek süratli nakliyecilik projeleri de geliştiriyor. Hyperloop de bu projelerden biri. Havası büsbütün alınmış bir tüpte hareket eden Hyperloop, özel olarak geliştirilmiş mıknatıslar sayesinde yerden 10 cm havada ilerlerken sürtünmeyi ortadan kaldırıyor ve suratı saatte 1000 km üzerine çıkabiliyor.

Bu hususta farkındalığı artırmak isteyen ve yaratıcı beyinlerin katkısına bedel veren SpaceX, artık klasik hale gelen Hyperloop yarışının dördüncüsünü de bu yıl düzenledi. Bu yılki müsabakada da geçen yılın birincisi olan Münih Teknik Üniversitesi (TUM), yeni bir sürat rekoru kırdı.

 

2018 yılında ulaştıkları 457 km/s suratı bir ölçü daha artıran TUM takımı, bu yılki birinciliği ise ulaştıkları 463 km/s hızla elde etmişler.

SpaceX’in Hawthorne Kaliforniya’da bulunan merkezinde yer alan 1.6 kilometrelik tünelde gerçekleştiren yarışta; iştirakçi gruplardan en yüksek sürate ulaşmaları, tünelin bitimine 30 metre kalana kadar bu suratı sürdürmeleri ve akabinde inançlı bir şeklide durmaları bekleniyor.

2020 yılında 10 km’lik tünel 

Bu yıl düzenlenen ve 42 grubun katıldığı yarış ise Musk’a nazaran 1.6 km’lik tüp içinde düzenlenen son aktiflik olacak. Çünkü, Musk Twitter üzerinden bugün yaptığı bir duyuruda 2020 yılı Hyperloop müsabakasında 10 km’lik ve içinde viraj bulunan bir tüp kullanılacağını duyurdu.  

Yarışmacı takımları bir oldukça zorlayacak 10 km’lik kelam konusu tünel, Hyperloop’un geleceği için çok daha fazla ehemmiyet arz ediyor. Bu sayede, 2020 yılında düzenlenecek yarışta takımlar gerçek hayattakine yakın zorluklarla çaba etmek durumunda kalacaklar. Yeni tünelde hangi evreye gelindiği ve tünelin nereye inşa edileceği ile ilgili ise şimdi net bir bilgi bulunmuyor.

Başa dön tuşu